- Snij de kop van de zalm er af.
2. Snij met een scherp met de helft van de zalmfilet los. Snij tegen de graad van de vis aan.
3. Verwijder met een lepel de zalmfilet die tegen de graad aan zit. Dit kun je gebruiken voor tataar bijvoorbeeld.
4. Verwijder de graad van de zalm.
5. Draai de graat om en verwijder ook weer de zalmfilet die tegen de graat aanzit. Gebruik hiervoor een lepel.
6. Gebruik een horecapincet om de laatste graatjes uit de filet te trekken.
7. Snij het buikvet weg.
8. Draai de zalmfilet om en snij ook aan deze zijde het vet en de rugvin weg.
9. Snij de zalm in het midden doormidden. Zo creëer je een filet dat je voor nirigi kunt gebruiken en een filet die je voor sashimi kunt gebruiken.
Op de foto is de linkergedeelte voor nigiri en de rechter filet voor sashimi.
10. Fileer de zalm. Houd met je hand het einde van de huid vast en snij vervolgens de hele filet los.
11. Je hebt nu 1 helft helemaal klaar. Herhaal de stappen vanaf stap 6 (graad verwijderen met pincet) voor de andere helft.
12. Je hebt nu 4 hele mooie stukken zalmfilet. 2 stukken voor nigir’s en 2 stukken voor sashimi. Daarnaast heb je nog een stukje zalm dat je voor tartaar kunt gebruiken. Of bijvoorbeeld in een pokebowl.